HOOGFEEST – SACRAMENTSDAG

Dit hoogfeest van Sacramentsdag betekent dat wij vandaag speciaal nadenken over de werkelijke tegenwoordigheid van Christus in de eucharistie, in de heilige Hostie. De hostie is niet zomaar een stukje brood, maar echt Jezus Christus zelf – al blijft ook dit weer een stukje mysterie. We weten het door ons geloof.
Onze God en Heer bevindt zich in het tabernakel. We kunnen Hem onze liefde tonen door even te knielen wanneer we een kerk binnenkomen (daarbij richten we ons speciaal naar Jezus in het tabernakel), door in aanbidding te gaan wanneer de monstrans-met-de-hostie uitgesteld wordt (op kamp bijvoorbeeld, maar hopelijk ook wel eens in je parochie), door even te buigen wanneer we de communie ontvangen in de mis enz.
Door het feest van vandaag zijn ook de processies ontstaan. Dan wordt de monstrans door de versierde straten van de parochie rondgedragen. Op vraag van paus Urbanus IV (13e eeuw) componeerde de heilige Thomas van Aquino er ook prachtige muziek voor: “Ik aanbid U… God in verborgenheid…”. Misschien ken je wel het “Tantum ergo” waarmee meestal de aanbidding afgesloten wordt, waarna de priester het volk met de monstrans zegent.
Wat mogen we dankbaar zijn dat Jezus ons niet alleen achtergelaten heeft hier op aarde, maar nog elke dag onder ons aanwezig is in de hostie, en dat we van daaruit kracht mogen ontvangen in ons leven!

’t Stukje Brood

’t Stukje brood dat ik net kreeg
is meer dan zomaar deeg.
Het is Jezus die bij mij kwam.

Jezus is nu heel dichtbij.
Door de communie is Hij nu in mij.
Dank U dat U zò bij mij wilt zijn.

Het is goed erbij stil te staan.
Denk er maar eens over na:
Het is Jezus die bij je is.

        2006, Lars Gerfen – The Fruits